O Monique

Praca z gastronomią to nasza rodzinna tradycja, ale przede wszystkim pasja. Przez lata nasze kroki kierowaliśmy w różne miejsca globu, aby zapoznać się z najlepszymi kuchniami świata. Od Japonii przez Tajlandię po Włochy i USA. Jednak gdzieś w nas zawsze kiełkował pomysł na założenie lokalu dedykowanego kuchni francuskiej.

Wykwintność i prostota – właśnie to zapamiętaliśmy ze śniadań jedzonych w czasie wakacji gdzieś na deptaku w Marsylii.

Od dawna fascynowało nas jak ze znanych właściwie każdemu składników skomponować dania, które wprawią w zachwyt nawet najbardziej wymagających kulinarnych eksploratorów. Jak stworzyć nowe smaki i zaskoczyć swoich gości kompozycjami, które na pierwszy rzut oka wydają się oczywiste? W jaki sposób sprawić, że jedzone zazwyczaj w pośpiechu śniadanie stanie się najbardziej wyczekiwanym posiłkiem dnia? Tak właśnie z miłości do kuchni i ciągłej chęci poszukiwania narodziła się piekarnia Monique Bakery & Wine.

Świeżość i naturalność. To one są jednymi z tajemnic sukcesu Monique Bakery & Wine w czasach, kiedy coraz więcej restauratorów stawia tylko na ilość. My myślimy przede wszystkim o satysfakcji naszych gości dlatego wszystkie pozycje z naszego menu przygotowano ze starannie wyselekcjonowanych składników w oparciu o gromadzone przez lata przepisy i receptury inspirowane kuchnią francuską.

Dzień warto zacząć od pożywnych jajecznic, jajek sadzonych i na miękko lub omletów oraz past. Wielbiciele lżejszych przekąsek mogą wybierać w bogatej ofercie sałatek i granoli lub skusić się na jedną z wielu oryginalnych kanapek czy bajgli z wkładką kanapkową (szczególnie polecamy tę z serkiem Philadelphia i bekonem, pycha!).

Chcących posilić się ciut bardziej skusi zapewne nasza oferta lunchowo-obiadowa, w której znajdziecie kilkanaście różnych rodzajów sałat, specjalne zupy dnia oraz sześć rodzajów burgerów wypełnionych po brzegi wykwintnymi dodatkami.

Naszą największą dumą jest wypiekane na miejscu pieczywo oraz unikalna selekcja win z całego świata. Codziennie rano specjalnie dla was rozpalamy piece i przygotowujemy chrupiące wypieki. Od tradycyjnych chlebów po puchate bagietki, które najbardziej lubimy jeść ze świeżą szynką.

Wielbiciele słodyczy znają u nas również wyrafinowane wyroby cukiernicze jak baby drożdżowe, muffiny, ciastka, drożdżówki czy ciasta. Wszystko świeże i pachnące, nadające się zarówno na śniadaniową przekąskę lub hedonistyczny deser.

Nasz specjalnie chłodzony regał z winami kryje w sobie nie tylko trunki z najpopularniejszych francuskich regionów, ale też najlepszą selekcję czerwonych i białych win, jaką udało nam się zgromadzić w ostatnich latach.

Dla bardzo głodnych przygotowaliśmy szerokie menu, w którym Monique Bakery & Wine już od rana wypełnia przyjemny aromat kawy. Zdajemy sobie sprawę, jak ciężko zadowolić wytrawnych kawoszy, dlatego za naszymi ekspresami stoją bariści, którzy wiedzą jaką kompozycję zaserwować w chłodny poranek, a jaką w parne popołudnie.

Ofertę "kawiarnianą" uzupełnia selekcja herbat z całego świata, klasycznych napojów chłodzących oraz nasza duma czyli owocowe koktajle, które nie tylko orzeźwiają i sycą, ale przed wszystkim kuszą wszystkich łasuchów.

Pierwszy lokal Monique Bakery & Wine czeka na was w Galerii Mokotów. Jednak to dopiero początek naszej nowej przygody. Mamy nadzieję, że spodoba się Wam ona tak bardzo jak nam.